Iratkozzon fel hírlevelünkre és részesüljön azonnali 10% kedvezményben!

WTN Baba-Mama Multivitamin, 30 adag

11024 Ft + Áfa (14000 Ft)

Bruttó 14.000 Ft – INGYENES kiszállítás legalább nettó 49.990 Ft értékű rendelés esetén.

Minden, amire várandósság előtt, alatt és után szükséged lehet.
Aktív vitaminok, kitűnő biohasznosulású ásványi anyagok és nyomelemek egyben.
Ajánljuk a várandósságra való felkészüléshez, a várandósság időtartama alatt, illetve a baba megszületése után a szoptatás időtartama alatt is.

Készleten

Gluténmentes
Laktózmentes
Szójamentes
Hormonmoduláns-mentes
Ásványiolaj-mentes

Minden étrend-kiegészítő gyártó tisztában van azzal, hogy a fogyasztók kényelmének a kiszolgálása nagy prioritású szempont termékválasztáskor. Sokan a lehető legkevesebb macerával szeretnének magukról gondoskodni. Gyakran kipipálják azt, hogy az egészségükkel foglalkoztak, azzal, hogy bekapnak gyorsan egy-egy kapszulát, tablettát. Ugyanígy a várandós multivitaminok esetében is sokan olyan terméket keresnek, amivel a lehető leggyorsabban „letudják” a saját egészséggondozásukat. Fontos viszont tudni, hogy egyetlen kapszulába, tablettába nem tud belekerülni mindaz, ami a szervezet számára fontos lenne, ugyanis a kapszulák/tabletták mérete korlátos! És lényeges az is, hogy nagyon sok mikrotápanyag (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) gátolja egymás felszívódását és későbbi biohasznosulását (ezt hívjuk antagonizmusnak), így, ha egymás mellett, egy kapszulában/tablettában vannak akkor nem, vagy nagyon kis hatásfokkal fognak hasznosulni!

Tehát az első döntési pont egy várandós multivitamin választásánál az, hogy neked mi a prioritás, a saját egészséged vagy a kényelmed? Ha az első, akkor olyan multivitamint keresel, ami nem csak placeboként, hanem ténylegesen is működik, vagyis minden számodra szükséges mikrotápanyag benne van, olyan módon, hogy minden fel tudjon szívódni, tudjon hasznosulni.

Ha a kényelemre voksolsz, akkor természetesen az egykapszulás/tablettás multivitamin jó megoldás. Viszont ez utóbbi csak akkor nevezhető tudatos döntésnek, ha közben tudod, hogy ezzel nem jutsz hozzá a számodra szükséges mikrotápanyagokhoz: hiszen egy kapszulába/tablettába nem fér bele minden, ami kell, és ami benne van az sem fog jól felszívódni és hasznosulni többféle ok miatt (ami közül az egyik legfontosabb az antagonista hatások érvényesülése).

Miben abszolút előremutató a WTN Baba-Mama Multivitaminja?

A termék fejlesztésénél a biológiai hasznosulás, a termék hatékonyságának a maximalizálása volt a fő szempont! Ehhez a következő szempontokat vettük figyelembe, illetve alkalmaztuk a gyakorlatban:

1. Hasznosulásgátló (antagonista) hatások kiküszöbölése – a WTN Hatástöbbszöröző Eljárás™

A különböző mikrotápanyagok között gyakran igen erős verseny folyik a felszívódásért és a későbbi hasznosulásért. A legtöbb gyártó csak a szinergiákat hangsúlyozza, de a gyakorlatban meghatározóak az egymást gátló (ún. antagonista) hatások is!

A gyógyszerek leírásaiban ez már régen testet öltött, hiszen konkrét állítások szerepelnek arról, hogy bizonyos mikrotápanyagok felszívódását (és akár későbbi biohasznosulását is) tekintve milyen egymást gátló hatások érvényesülnek. Erre egy konkrét példa:

A gyártója szerint a Magnerot nevű, magnéziumpótlásra ajánlott gyógyszer egyidejű alkalmazása nem ajánlott:

 • „foszfát-, kalcium-tartalmú készítményekkel (gátolják a magnézium felszívódását a bélből)
 • vas(II)-ion tartalmú készítményekkel (a magnézium gátolja a vas felszívódását)”

Természetesen, ha valaki étrend-kiegészítőből pótol magnéziumot, ott szintén ugyanez a helyzet, illetve egyéb mikrotápanyagok is számtalan esetben gátolják egymás felszívódását, biohasznosulását. A kölcsönhatásoknak komoly szakirodalma van, csak ez eddig az étrend-kiegészítők gyártásának gyakorlatába nem integrálódott! Ezért tehát erősen megkérdőjelezhető azoknak a várandós multivitaminoknak a valódi hatékonysága, ahol az antagonista hatású mikrotápanyagok egymás mellé vannak csomagolva.

Több konkrétum az egymást kizáró, gátló antagonista hatásokról:

A mikrotápanyagok esetében a gyakorlatiasságot szem előtt tartva négy fő kölcsönhatást célszerű megkülönböztetni:

 1. Felszívódási szinergista: segíti egymás felszívódását a tápcsatornából;
 2. Felszívódási antagonista: gátolja egymás felszívódását a tápcsatornából;
 3. Biohasznosulás (metabolikus) szinergista: a felszívódás után, egymás biohasznosulását segítik, felerősítik;
 4. Biohasznosulás (metabolikus) antagonista: a felszívódás után, egymás biohasznosulását gátolják, megakadályozzák.

A fenti kölcsönhatásokat alapul véve, vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, amelyek felszívódási antagonisták. Néhány kiragadott példa a tudományosan feltárt kölcsönhatásokból:

 • A kalcium és a magnézium egymás versenytársai a felszívódás során, ahol rendszerint a kalcium nyer.
 • A cink megzavarja a rézfelszívódást. A hosszútávon, nagy dózisban szedett cink súlyos rézhiányt idézhet elő.
 • A vas megzavarja az E-vitamin felszívódását és annak néhány biokémiai hatását is.
 • A folsav / folát (B9-vitamin) csökkenti a cinkfelszívódást.
 • A nitril funkciós csoport gátolja a jódfeszívódást, ezért aki cianokobalamin formájú B12-vitamint pótol az figyeljen erre.

A rendszer bonyolultsága továbbá az, hogy a felszívódási antagonisták lehetnek metabolikus antagonisták is (pl. magnézium és kalcium gátolják egymás felszívódását és ezt követően a már felszívódott magnézium és kalcium a biohasznosulás során is versenyzik egymással), de lehetnek metabolikus szinergisták is (pl. cink és a C-vitamin gátolják egymás felszívódását, de a cink és C-vitamin segíti egymás biohasznosulását, ha egyszerre vannak már jelen a szervezetben).Ezen a nyomvonalon elindulva, a WTN Baba-Mama Multivitamin olyan szempontból is áttörés, hogy más, „hagyományos” várandós multivitaminokkal ellentétben figyel ezekre az antagonista hatásokra! A fejlesztésénél közel ezer tudományosan feltárt kölcsönhatást vettünk figyelembe.

WTN Hatástöbbszöröző Eljárás™-nak neveztük el ezt a módszert, amely értelmében, időben elkülönítve jut a szervezet az egymáshoz képest antagonista hatású mikrotápanyagokhoz, így minimalizálva a felszívódás és a biohasznosulás során fellépő gátló hatásokat. Ez pedig nagymértékben megnöveli az összetevők hasznosulását.

Összességében ez a magyarázat arra, hogy a WTN Baba-Mama Multivitamin miért négy különböző termékből tevődik össze, a négy termék összetétele miért különböző, és miért kell ezeket időben elkülönítve bevenni (a mi javaslatunk, hogy reggel, délben és este).

FONTOS: a piacon sok olyan termék van, amelyek napi adagként több kapszulát kínálnak.

 1. A termékek egy részében ezek a kapszulák különböző, már meglévő termékekből vannak összeállítva, és jellemzően kis zacskókban hozzák őket ’hagyományos’ és várandós multivitaminként forgalomba.
 2. A napi adag több kapszula ugyan, de minden kapszulában ugyanaz a porkeverék van.

Ha a fenti példákkal találkozol, az ne tévesszen meg! Ezek a termékek nem figyelnek az antagonista hatásokra, de még a szinergiára sem!

A WTN megoldása ezektől nagyban eltér, mert minden napszakban javasolt termék összetétele eltérő, ugyanakkor ez az összetétel az alapján lett összeállítva, hogy az antagonista hatásokat kiküszöböljük, egyúttal a szinergista és additív hatásokat felerősítsük. Pl. a cink és a réz két külön termékben kapott helyett, mert a felszívódásban egymás antagonistái.

2. Nagy biohasznosulású molekulaformák kiválasztása és használata

Vitaminok

Ha egy vitamint aktív és koenzimformában pótlunk, akkor a hasznosulás gyakorlatilag biztos. Ha a vitamin inaktív formában van, akkor azt a szervezetnek konvertálnia kell, amihez további anyagok egyidejű jelenlétére van jellemzően szükség. A végeredmény megjósolhatatlan, hiszen, ha a konverzióhoz szükséges bármely enzim, ásványi anyag, nyomelem stb. hiányzik a szervezetünkből (vagy a szervezetünk máshogy priorizál, és nem ehhez, hanem egy másik folyamathoz használja fel a nyomelemkészletét), akkor ez a vitaminkonverziós folyamat nem fog megvalósulni. Egy amerikai orvos szavaival élve, ilyen esetben pl. az inaktív B-vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítő, csak a fogyasztójának a vizeletét drágítja.

Összességében elmondható, hogy a szervezetünket tehermentesíthetjük azáltal, hogy aktív vitaminokat biztosítunk számára. Az inaktív vitaminok aktívvá alakításának kritériumai mellett a felszívódás minőségét is szükséges figyelembe vennünk. Pl. egy gyulladt bélrendszer esetén csökkenhet a felszívódása a makro- és mikrotápanyagoknak, ezáltal csökkenhet az inaktív formában szedett vitaminkészítmények alapvetően alacsony hasznosulása is. Mindenképpen érdemes aktív formájú anyagokat bevinni kiváltképp akkor, ha már valamilyen egészségügyi probléma fennáll.

vitaminok esetében a nagy biohasznosulást a biológiailag aktív formák használatával biztosítottuk. A példaként említett anyagok korunk legkiválóbb minőségét képviselik:

B-vitaminok: a B-vitaminok bioaktív formái, amelyek remekül hasznosulnak, de szinte mindig kimaradnak a hagyományos multivitaminokból (a várandós multivitaminokból is!) borsos áruk miatt. Pl.

 • tiamin pirofoszfát klorid (B1-vitamin),
 • riboflavin 5 foszfát (B2-vitamin),
 • pantetin (B5-vitamin),
 • glükózamin folát só (B9-vitamin) (ez jelenleg a legjobb biohasznosulást eredményező molekulaforma, nem pedig a kalcium folát só),
 • adenozilkobalamin és metilkobalamin (B12-vitamin).

C-vitamin: talán érdemes megemlíteni azt is, hogy C-vitaminból nemcsak kiválóan hasznosuló, teljesen elreagáltatott magnézium-aszkorbátból került felhasználásra, hanem a C-vitaminnak egy zsíroldékony formája is, amelynek egyik előnye, hogy bejut az idegszövetekbe, illetve keresztüljut a sejtmembránon is, ellentétben a vízoldékony C-vitaminokkal.

E-vitamin: az E-vitamin esetében a kevert tokoferolok és tokotrienolok elegye, hogy a szervezet számára a leghasznosabb gamma és delta tokoferolok és tokotrienolok kerüljenek nagy koncentrációban a termékbe, ne pl. az izolált alfa tokoferol, ami önmagában káros is. Nem beszélve a szintetikus E-vitamin származékokról.

K-vitamin: a különböző K-vitaminformák önköltségei igen eltérőek, a K1-vitamin nagyon olcsó, a csontanyagcsere szempontjából igazán fontos transz formájú K2-vitamin pedig nagyon drága. Ezért jellemzően a multivitaminok egyáltalán nem, vagy kis koncentrációban tartalmaznak K2-vitamint. A K2-vitamin kulcsfontosságú összetevője a WTN Baba-Mama Multivitaminnak.

 Néhány fontos tudnivaló a valóban hatékony vitaminok elnevezéseiről!:
Egy vitamin neve mögött többféle molekula áll, de mindegyik molekulára összefoglaló névként használatos az adott vitamin neve./p>Pl. ezek mindegyikét E-vitaminnak hívjuk: Dl-alfa-tokoferil-acetát, Dl-alfa-tokoferil-szukcinát, D-alfa-tokoferil-acetát, Dl-alfa-tokoferol, D-alfa-tokoferol, alfa-tokoferol, béta-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokotrienol, béta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol stb. A különböző molekulák persze eltérő biológiai hatásokat fejtenek ki, és ezek egy része teljesen hatástalan és időnként káros is.Látszólag tehát az azonos összetétel mögött (pl. E-vitamint tartalmazó termékek), biológiailag (és kémiailag) nagyon is különböző molekulaformákat tartalmazó vitaminformákat lehet felhasználni.

Ásványi anyagok és nyomelemek

Az ásványi-anyag és nyomelempótláshoz sokféle jól hasznosuló molekulaforma közül lehet választani. Mi olyan formákat választottunk, amelyek, többségében aminosavakkal (főleg a glicinnel) alkotott vegyületek, így a felszívódás után, amikor a molekula kettéhasad, a szervezetre jótékony hatással vannak ezek a molekularészek is, ráadásul ezek az aminosav komplexek a feszívódás során fehérjeként azonosítódnak és többek között ezért sem versenyeznek más mikrotápanyagokkal.

Természetesen kerültük a gyengén hasznosuló szervetlen vegyületeket, de az olyanokat is, amelyek ugyan népszerűek, de már közepes koncentrációban is hasmenést okozhatnak (pl. citrátok). Nem használtunk glükonátokat, pikolinátokat sem, mivel ezek nagyon stabil molekulák, ezért a szervezet gyengén tudja csak hasznosítani őket!

Megjegyzés: A biohasznosulás kémiailag megközelítve szoros kapcsolatban van a kötési energiákkal. Az se hasznos, ha egy molekula „túl könnyen hasad szét és az se, ha túl nehezen”, a jó választás valahol középen van.

Néhány példa nagy biohasznosulású molekulaformákra:

Magnézium: szerintünk nincs multivitamin magnézium nélkül! Várandós multivitamin szempontjából pedig még nagyobb ’vétek’ ha nincs benne magnézium, hiszen ez az egyik legfontosabb anyag, amit pótolnia érdemes a modern kor emberének. A teljesen elreagáltatott molekulaformák (pl. magnézium-biszglicinát), amelyikben a magnézium molekula mellett két glicin aminosav molekula található.

Fontos: várandósság állapotában szükséges lehet még nagyobb mennyiségű magnézium pótlására, ezért javasoljuk, hogy ha szükséges, egészítse ki a Baba-Mama Multivitamint plusz magnéziummal (pl. Magnézium komplex krémmel, amit a pocak feszülése esetén a hasra kenve is használhat).

Szelén: kitűnő biohasznosulású és felszívódású szerves szelén forma, szelenometionin, ami jobban növeli a vérplazma és a szövetek szelénkoncentrációját, 2,5x nagyobb felezési ideje miatt pedig sokkal tovább is képes a szervezetben maradni, szemben a szervetlen formákkal.

Króm: a várandós multivitaminokban is megszokott nagyon gyengén hasznosuló króm pikolinát helyett krómos élesztőt használtunk, amely a króm glutaminsav, glicin, cisztein aminosavakkal és nikotinsavval (B3-vitamin) alkotott vegyületeinek a keveréke és amelyhez inaktív élesztőt is kevernek.

FONTOS: a nyomelemek közül vanádiumra is szükség van, de mivel ez az Európai Unióban tiltott összetevő ezért a termék, a vanádium egyik leggyakrabban használt forrásának a petrezselyemnek a 200:1 koncentrátumát tartalmazza.

3. Bomlási folyamatok a (várandós) multivitaminokban – gyakoribb, mint gondolnád!

Érdemes tudni, hogy amikor egy kapszulában/tablettában együtt van több anyag és ezek nem elég stabilak, akkor tárolás során bomlási reakciók játszódnak le, amelyek végeredményeképpen a vitaminok egy része jellemzően elbomlik. A bomlási reakciókhoz vízre és oxigénre van szükség (amitől nem véd egyetlen kapszulahéj sem), illetve valamilyen fémre, mint katalizátorra. A nyomelemek, ásványi anyagok pedig tökéletes katalizátorok lehetnek.

Konkrét példa erre, hogy az aszkorbinsav formájú C-vitamin, ami ilyen bomlási reakciókat indít el. Az ok, amiért a multivitaminok többségében mégis aszkorbinsav található, az az olcsó árban keresendő.

A WTN Baba-Mama Multivitaminban mi nem használtunk semmilyen reakcióképes formát, pl. aszkorbinsav helyett teljesen elreagáltatott magnézium-aszkorbátot tettünk.

Összességében tehát ebből a szempontból erősen megkérdőjelezhető azoknak a multivitaminoknak a minősége, amelyek pl. aszkorbinsav formában tartalmazzák a C-vitamint, pláne, ha a gyártástól számítva több hónap, vagy akár év is eltelt.

4. A hatóanyagokat illetően nincs ködösítés! Nincsenek elrejtve a gyenge minőségű komponensek a jó minőségű alapanyagok mögé

Jó és gyenge minőség összekeverése

A gyártók esetében bevett szokás, hogy a gyenge minőségű molekulaformákat összekeverik a jó minőségűekkel és csak a teljes keverék koncentrációját tűntetik fel a címkén. Így a vásárlónak nem lesz pontos információja arról, hogy ténylegesen mennyi is a jó minőségű, ill. a kevésbé jó minőségű alapanyag a termékben. Mivel jellemzően a gazdasági érdekek diktálnak, az aktív vagy jó minőségű molekulaformákból általában csak annyi van, hogy azt rá lehessen írni.

 • Pl. B6-vitamin (piridoxin-hidrokloridból és piridoxál-5’-foszfátból) – 30 mg, vagy
 • B9-vitamin (folsavból és kalcium folátból) – 400 mcg.

Bio összetevők – elrejtett koncentrációban

Ugyanez érvényes azokra az esetekre, amikor különböző termékekben bio/organikus növényi összetevőket használnak, csak éppen elfelejtik megmondani, hogy mennyi van belőlük az adott termékben. A nagy önköltség miatt a legtöbb esetben ezek csak marketingcélokból vannak jelen és a koncentrációjuk annyira kicsi, hogy teljesen hatástalanok.

Jó példa erre az organikus acerola, camu-camu vagy indiai egres/amla, amelyekből nagyon sokat kellene adni ahhoz, hogy a szervezet nagy C-vitamin igényét valóban kielégítsék. Ilyen esetekben ezeket a bio kivonatokat szintén összekeverik olcsó anyagokkal és csak a teljes keverék koncentrációját adják meg. A C-vitamin példánál maradva: C-vitamin (bio acerola kivonatból és L-aszkorbinsavból – 500 mg).

A WTN Baba-Mama Multivitamin esetében a fogyasztó pontosan látja, hogy melyik molekulaformából mennyi található a multivitaminban. Nem próbáltunk rosszabb molekulaformákat elrejteni a jók mögé. Jó példa erre a B5-vitamin, ahol a nagyobb koncentrációjú (50 mg/adag) aktív forma (pantetin) mellett, megtalálható egy kisebb koncentrációjú (30 mg/adag) inaktív forma (kalcium-D-pantotenát) is.

5. Mit nem tartalmaz a termék?

Klasszikus gyártói csúsztatás, hogy fontos anyagokat egyszerűen kihagynak a multivitaminokból annak ellenére, hogy azok nagyon fontosak lennének (és erre nem is hívják fel a figyelmet). Klasszikus példa erre a magnéziummentes multivitaminok, amelyekre ez nincs ráírva, és a sok összetevő közül nehéz kiszúrni, hogy pont ez hiányzik.

A termékfejlesztésnél az átláthatóságra törekszünk és semmi olyat nem hagytunk ki a termékből, ami esszenciális. Ugyanakkor kétségtelen, hogy minden, ami elképzelhető nem kerülhetett bele. Kellett húzni egy, még ésszerű határvonalat. Pl. magnéziumból is nagyon jó lenne még jelentősen többet adni, de egyszerűen ennél nem fért több bele (a napi adag így is összesen 8 kapszula + 1,5ml folyadék).

Néhány anyag viszont szándékosan kimaradt a következő okok miatt:

Kalcium: nagyon sokszor a kalciumhiány D-vitaminhiányra utal! Több kutatás szól arról, hogy a szervezet a kalciumszükségletét táplálékkal, élelmiszerekből fedezni tudja. A hiányállapotok megakadályozása végett viszont a kalcium felszívódását célszerű segíteni (kalciumpótlás helyett) D3-, K2-, A-vitamin, magnézium pótlásával, a megfelelő mennyiségű gyomorsav biztosításával, illetve kellő mennyiségű és minőségű testmozgással.

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor szükséges lehet a kalciumpótlás: menopauza, tejfehérje allergia, a várandósság bizonyos eseteiben stb. Ilyen esetekben kiemelten figyelni kell, hogy jó minőségű, tényleg szerves formájú kalciumot válasszunk. (A piacon a legtöbb kalcium tartalmú termékben az ásványi anyag szervetlen kalcium karbonát (CaCO3) formában van jelen. Ezt a molekulaformát különböző néven, különböző jelzőkkel ellátva árusítják, például: „osztrigakagylóból”, „tengeri kalcium”, „korall kalcium”, „Aquamin” stb.)

FONTOS: A WTN Baba-Mama Multivitamin mellett, ha valaki mégis kalciumot szeretne pótolni, akkor a multivitamin termékeitől időben elkülönítve tegye!

Vas: a vaspótlást nem ajánljuk mindenkinek, mivel egyetértünk azokkal az általános ajánlásokkal is, miszerint az egészséges emberek esetében csak a várandós és menstruáló nők pótoljanak vasat, de ezekben az esetekben is csak akkor, ha bizonyítottan fennáll a vashiány állapota! Ennek megfelelően a WTN Baba-Mama multivitaminnál nem a vaspótlást, hanem a vasfelszívódás javítását helyeztük előtérbe. Ezért található meg az összetevők között a céklakivonat, cisztein aminosav, illetve a C-vitamin, amelyek növelik a vasfelszívódás hatékonyságát a táplálékból (is).

Figyelmünket felkeltették azok a kutatások is, amelyek a vastöbblet káros hatásairól szóltak. Ezek szerint a vastöbblet károsan befolyásolhatja a mitokondriumok egészségét, előmozdíthatja a kórokozók növekedését, szaporodását, összefüggésben lehet az elhízással, szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségekben, hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához azáltal, hogy részt vesz az LDL oxidációjában és károsíthatja a bél hámsejtjeit stb.

Mangán: osztjuk azt a véleményt, miszerint a természetes és változatos étrend mellett ritkán vagy egyáltalán nem alakul ki mangánhiány. A növényi élelmiszerek, halak, kagylók, különböző magok stb. fogyasztásával nagyon könnyen fedezhető a szervezet napi mangán szükséglete (2-3 mg). A mangán túladagolás, toxicitás viszont kellemetlen állapotokat, főleg idegrendszeri tünetek, megbetegedések előfordulását eredményezheti. Ezek miatt véleményünk szerint, ha egy multivitamin tartalmaz mangánt is, az inkább kockázati tényező, mint előnyös tulajdonság.

6. Technológiai segédanyagok

Mivel az volt a célunk, hogy a lehető leghatékonyabb terméket állítsuk elő, ezért kiemelt prioritással kezeltük a segédanyagok kérdéskörét is. Elvégre, ha egy termék hatékonyan szívódik fel, akkor a segédanyagok is fel fognak szívódni, nem csak a szervezet számára hasznos mikrotápanyagok. Sajnos a segédanyagok nagyon sok esetben lehetnek károsak és így biológiailag is megterhelik a szervezetet.

A WTN Baba-Mama multivitamin összetételét illetően nem tartalmaz semmilyen felesleges és káros technológiai segédanyagot. A kapszulák teljesen adalékmentesen készültek (jellemző adalékok: szilícium-dioxid, magnézium-sztearát stb.).

A folyadékban szükség volt adalékanyagok használatára, ám ezek szintén a lehető legjobb minőséget képviselik, pl. az emulgeátorok GMO-mentesek és növényi eredetűek. A folyadék nem tartalmaz hozzáadott cukrot/édesítőszert, sem szintetikus aromákat. Édes ízét organikus glicerinnel biztosítottuk, míg aromaként organikus narancsolajat használtunk.

A WTN Baba-Mama multivitamin minden terméke tartósítószer-mentes is, ami főleg a folyadék esetében jelentett nagy műszaki kihívást.

1. táblázat Aktív komponensek koncentrációja (WTN Baba-Mama multivitamin).

Aktív összetevők Napi adagban NRV%*
A-vitamin (retinil-palmitát) 1500 NE / 454 mcg RE 56%
B1-vitamin (tiamin-pirofoszfát-klorid) 8 mg 728%
B2-vitamin (riboflavin-5’ nátriumfoszfát) 6 mg 428%
B3-vitamin 18 mg 113%
     Niacinból 10 mg 63%
     Inozitol-hexanikotinát 8 mg 50%
B5-vitamin 80 mg 1334%
     Pantetin 50 mg 834%
     Kalcium-D-pantotenát 30 mg 500%
B6-vitamin (piridoxál-5-foszfát) 30 mg 2143%
B7-vitamin (D-biotin) 600 mcg 1200%
B9-vitamin (L-5-MTHF, glükózamin folát só) 700 mcg 350%
B12-vitamin 180 mcg 7200%
     Metil-kobalamin 110 mcg 4400%
     Adenozil-kobalamin 70 mcg 2800%
Bór (nátrium-borát) 2 mg
C-vitamin 484 mg 605%
     Teljesen elreagáltatott magnézium-aszkorbát 374 mg 468%
     Aszkorbil-palmitát 85 mg 106%
     Acerola cseresznye kivonat 25 mg 31%
D3-vitamin (kolecalciferol) 4000 NE 2000%
E-vitamin 82,5 mg / 15,8 mg Alfa-TE** 132%
   Tokoferolok 70,0 mg / 14,3 mg Alfa-TE** 119%
      D-alfa-tokoferol 8,9 mg / 8,9 mg Alfa-TE** 74%
      D-béta-tokoferol 1,5 mg / 0,8 mg Alfa-TE** 6%
      D-gamma-tokoferol 41,1 mg / 4,1 mg Alfa-TE** 34%
      D-delta-tokoferol 18,5 mg / 0,6 mg Alfa-TE** 5%
   Tokotrienolok 12,5 mg / 1,48 mg Alfa-TE** 12%
      D-alfa-tokotrienol 4,8 mg / 1,5 mg Alfa-TE** 12%
      D-béta-tokotrienol 0,5 mg / 0,0 mg Alfa-TE** 0%
      D-gamma-tokotrienol 5,6 mg / 0,0 mg Alfa-TE** 0%
      D-delta-tokotrienol 1,6 mg / 0,0 mg Alfa-TE** 0%
K2-vitamin (100% transz menakinon-7, MK-7) 100 mcg 134%
Cink (teljesen elreagáltatott cink-glicinát) 15 mg 150%
Jód (organikus barnamoszat) 230 mcg 153%
Króm (inaktivált krómos élesztő) 100 mcg 250%
Magnézium 264 mg 71%
     Teljesen elreagáltatott magnézium-biszglicinát 151 mg 40%
     Teljesen elreagáltatott magnézium-L-laktát 87 mg 23%
     Teljesen elreagáltatott magnézium-aszkorbát 26 mg 7%
Molibdén (nátrium-molibdát) 75 mcg 150%
Réz (teljesen elreagáltatott réz-biszglicinát) 1,5 mg 150%
Szelén (szelenometioninból) 150 mcg 273%
Szilícium (mezei zsurló kivonatból) 15 mg
DHA (dokozahexaénsav, mikroalga) 170 mg
Kolin (kolin-bitartarát) 353 mg
Myo-inozitol 150 mg
WTN FitomátrixTM: guava levél és gyümölcs 10:1 koncentrátumok,
spenótlevél 10:1 koncentrátum, cékla 5:1 koncentrátum.
91 mg

*Napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében.

**Alfa-tokoferol ekvivalens.

Összetevők (reggeli kapszula): kolin-bitartarát, krómos élesztő, magnézium-L-laktát, szelenometionin, magnézium-glicinát, mezei zsurló kivonat, kalcium-D-pantotenát, pantetin, magnézium-aszkorbát, nátrium-borát, piridoxál-5-foszfát, réz-glicinát, aszkorbil-palmitát, spenót kivonat, myo-inozitol, niacin, inozitol-hexanikotinát, cink-glicinát, tiamin-pirofoszfát-klorid, riboflavin-5’ nátriumfoszfát, retinil-palmitát, glükózamin folát só (L-5-MTHF), nátrium-molibdát, metil-kobalamin, adenozil-kobalamin, D-biotin.

Összetevők (reggeli folyadék): tisztított víz, bio glicerin, magnézium-aszkorbát, magnézium-L-laktát, kevert tokoferolok, gliceril citrát, gliceril laktát, gliceril linoleát, gliceril oleát, lecitin, all transz menakinon-7, aszkorbil-palmitát, pantetin, kevert tokotrienolok, myo-inozitol, tiamin-pirofoszfát-klorid, niacin, inozitol-hexanikotinát, kalcium-D-pantotenát, szelenometionin, nátrium-borát, réz-glicinát, kolekalciferol, riboflavin-5’ nátriumfoszfát, xanthán gumi, szódabikarbóna, glükózamin folát só (L-5-MTHF), retinil-palmitát, D-biotin, L-lizin, metil-kobalamin, adenozil-kobalamin.

Összetevők (déli kapszula): bio barnamoszat, magnézium-aszkorbát, aszkorbil-palmitát, mikroalga kivonat, acerola kivonat, kolin-bitartarát, cink-glicinát, cékla kivonat, krómos élesztő, magnézium-glicinát, szelenometionin, piridoxál-5-foszfát, guava gyümölcs kivonat, myo-inozitol, réz-glicinát, mezei zsurló kivonat, nátrium-borát, niacin, inozitol-hexanikotinát, pantetin, kalcium-D-pantotenát, tiamin-pirofoszfát-klorid, riboflavin-5’ nátriumfoszfát, retinil-palmitát, glükózamin folát só (L-5-MTHF), nátrium-molibdát, metil-kobalamin, adenozil-kobalamin, D-biotin.

Összetevők (esti kapszula): magnézium-glicinát, mikroalga kivonat, magnézium-L-laktát, myo-inozitol, krómos élesztő, szelenometionin, piridoxál-5-foszfát, magnézium-aszkorbát, guava gyümölcs kivonat, cékla kivonat, bio barnamoszat, retinil-palmitát, cink-glicinát, aszkorbil-palmitát, réz-glicinát, mezei zsurló kivonat, nátrium-borát, niacin, inozitol- hexanikotinát, pantetin, kalcium-D-pantotenát, kolin-bitartarát, tiamin-pirofoszfát-klorid, riboflavin-5’ nátriumfoszfát, nátrium-molibdát, glükózamin folát só (L-5-MTHF), metil-kobalamin, adenozil-kobalamin, D-biotin.

FONTOS:

Felmerülhet az a kérdés, hogy az egymást kioltó hatások figyelembevételének ellenére, miért szerepelnek mégis a WTN Baba-Mama Multivitamint alkotó négy termék összetevői listájában ugyanazok az összetevők.

A szellemi tartalom/ termék védelme érdekében döntöttünk úgy, hogy egy összetevő a WTN Baba-Mama Multivitamin több termékében is megjelenik. Ezt úgy kell értelmezni, hogy pl. a B9-vitamin (glükozamin folát só) esetében, ami mind a 4 termékben feltűnik egy termékben van a 400 mcg jelentős része, míg a három másik termékben csak minimális adagok (0,01 mcg) találhatóak. Ezzel nem sérül az egymást kioltó hatások figyelembevétele és ugyanakkor megnehezedik, hogy valaki csak a címkét lemásolva rossz minőségű terméket “állítson elő”.

WTN Baba-Mama multivitamin használati javaslat:

Amennyiben bármilyen zavaró tünetet tapasztalsz a WTN Baba-Mama Multivitamin szedése kapcsán, fordulj hozzánk bizalommal és írj a kérdéseddel, tapasztalatoddal kapcsolatban a support@gumikesztyu.hu emailre, hogy személyre szabott ajánlást tehessünk!

Mint minden vitamin, multivitamin esetében, kúraszerű használat javasolt. Néhány hónapos használat után érdemes szünetet beiktatni.

 • A WTN Baba-Mama multivitamin négy termékének a javasolt használata nem feltétlenül a legkényelmesebb, ám hatékonyság szempontjából így, napszakokra bontva a legcélravezetőbb szedni:

I. Reggeli közben, 2 kapszula.
II. Reggeli után, 6 pumpányi folyadék, nyelv alá adagolva. Használat előtt felrázandó!
III. Ebéd után, 2 kapszula.
IV. Vacsora közben vagy közvetlenül utána, 4 kapszula.

FONTOS: Amennyiben nincs lehetőség a használati útmutató szoros követésére, akkor a WTN Baba-Mama Multivitamint alkotó termékeket egymástól időben elkülönítve, min. 30 perc eltéréssel célszerű bevenni.

A várandósság állapotában szükséges lehet nagyobb mennyiségű magnézium pótlására, ezért javasoljuk, hogy 1 pumpányi Magnézium komplex krém használatával egészítse ki a WTN Baba-Mama multivitamin szedését!

Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el a Baba-Mama Multivitamint!

Figyelmeztetés

 • Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
 • Az ajánlott napi mennyiséget ne lépd túl.
 • A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen.
 • Ha bármely termékösszetevőre allergiás, túlérzékeny vagy, ne használd a terméket!
 • Nagyon javasolt az étrend-kiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni.
 • Nem javasolt az étrend-kiegészítők bevétele tejalapú készítményekkel!
 • Amennyiben több étrend-kiegészítőt szedsz, akkor konzultálj szakemberrel, hogy milyen sorrendben célszerű szedned őket ahhoz, hogy ne érvényesüljön a hatóanyagok közötti esetleges kioltó hatás.
 • Használata kúraszerűen javasolt, amennyiben a kezelőorvosod, természetgyógyászod nem javasolta másképp.
 • Ha valakinek az IgG ételintolerancia teszteken magas az élesztő IgG-je az fogyaszthatja-e a WTN Baba-Mama Multivitamint?
  krómos élesztőben a króm glutaminsav, glicin, cisztein aminosavakkal és nikotinsavval (B3-vitamin) alkotott vegyületei találhatóak meg az inaktív élesztő (mint hordozó) mellett. Az inaktív élesztőt a WTN egy saját, szelektív extrakciós + abszorpciós eljárásával elkülönítjük a szervezet számára hasznos krómvegyületektől, így az élesztőre érzékenyek is problémamentesen használhatják a terméket.
 • Szója vagy napraforgó lecitin van a WTN Baba-Mama Multivitamin folyadék részében?
  A szója általában nem ajánlott pajzsmirigy és/ vagy egyéb hormonális problémák esetében, a napraforgó esetében pedig lehet egyéni érzékenység (magas IgG), de ez nem annyira jellemző. A WTN Multivitamin folyadék részében nagy tisztaságú foszfatidilkolin (napraforgó lecitinből kivonva) található. Nagyon kis mennyiség és az emulzifikálás céljából került bele.
 • A folyadékot elkeverhetem vízben, ha inkább úgy szeretném fogyasztani?
  Igen, de azt tudni kell, hogy a folyadék termék nagyon érzékeny a pH-ra és a csapvízben lévő különböző fém ionok jelenlétére. Ezért, ha nem kompatibilis a vízzel, akkor pehelyszerű kicsapódást fogsz tapasztalni.
  Összességében ezért azt javasoljuk, hogy inkább közvetlenül a szájba pumpáld, és úgy vedd be a terméket.
 • Mi van akkor, ha a kapszulák hamarabb elfogynak, mint a folyadék?
  A folyadék tervezésénél figyeltünk arra, hogy kicsit több kerüljön bele, mint 30 adag, mivel a folyadékot (a kapszulákhoz képest) kicsit nehezebb pontosan adagolni. Így elképzelhető, hogy még egy minimális folyadék megmarad, amikor a kapszulák már elfogytak. Ezt a maradék folyadékot hozzáadhatod a soron következő folyadék adagodhoz, vagy ha már nem szeretnéd a terméket újravásárolni, akkor külön önmagában is beveheted.
 • Az E-vitaminoknál a tokotrienolok esetében az szerepel, hogy 0 % NRV. Ez miért van így?
  Biológiai értelemben akkor járunk igazán jól, ha minél több gamma és delta tokotrienolt (és tokoferolt) juttatunk a szervezetünkbe. A jelenleg érvényes szabályozás viszont, az E-vitamin minőségének a meghatározásánál egyelőre nem veszi figyelembe a legújabb tudományos ismereteket és olyan mutatók használatát írja elő, amelyek egyszerűen figyelmen kívül hagyják az E-vitaminok közötti minőségkülönbséget. Mivel minden E-vitamint át kell számolni egy ún. alfa-tokoferol ekvivalens értékre (alfa-TE), ezért annak a keveréknek a legattraktívabbak a számai, amelyekben sok alfa-tokoferol van, biológiailag pedig az a legjobb, amiben sok gamma és delta tokotrienol/tokoferol. A napi javasolt dózist (NRV%) pedig az alfa-tokoferol ekvivalensből kell számítani szabályszerűen.
  Összegezve, az E-vitaminok minősége nem igazán értékelhető a napi javasolt dózis (NRV%), nemzetközi egység (NE), vagy az alfa-TE (alfa-tokoferol-ekvivalens) alapján. Célszerű inkább megnézni, hogy mennyi gamma, delta tokoferolt és tokotrienolt tartalmaznak.
  A lényeg tehát, hogy E-vitamin esetében, ha jó minőséget szeretnél, akkor a gamma és delta tokoferolok koncentrációját nézd. Ha azt nem adták meg, és az E-vitamin eredetét sem, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a legolcsóbbat kapod.
 • Nem szeretném időben elkülönítve használni a WTN Baba-mama multivitaminban lévő különböző termékeket? Mit érdemes erről tudni?
  Ha egyszerre szedsz be mindent, vélhetőleg akkor is hatékonyabb a termék, mint más várandósvitaminok. Ez az összetevők minőségéből következik.
  Viszont tudnod kell, hogy így nem használod ki a termékben lévő teljes potenciált! Ha időben elkülönítve szeded, akkor sokkal hatékonyabb az egyes komponensek kioltó hatásainak a kiküszöbölése révén.
  Ha mégis egyszerre veszed be az összeset, ezt semmiképpen ne este tedd!
 • Mi van ha elfelejtem bevenni az egyik napszakban az adott terméket?
  Semmi baj, kihagyhatod az adott napszakot, vagy akár beveheted együtt más napszakban javasolt termékkel. Arra érdemes azért figyelni, hogy ne este vegyél be egyszerre mindent, mert az megzavarhatja az éjszakai pihenést.
 • Egyes kapszulákon sötét foltokat látok. Mi lehet a probléma?
  A termékekben lévő egyes porok könnyen felveszik a levegő nedvességtartalmát (ez elől semmilyen kapszula nem véd) és összetapadnak, illetve elszineződhetnek a kapszulán belül.
  Fontos tudni, hogy ez nem rontja a termékminőséget, csupán esztétikai hibának tekinthető.
 • Ez a termék vegánbarát?
  A D3-vitamin juhgyapjúból (lanolin) kerül kivonásra, valamint a kapszulás termékek nagy tisztaságú marha zselatin kapszulában vannak, így a termék vegánok számára nem alkalmas.
 • A Baba-Mama Multivitamint fogyaszthatják-e tejérzékenyek a benne lévő magnézium-l-laktát miatt?
  A Magnézium-L-laktát a magnézium tejsavval alkotott sója. A tejsav a szervezetben is keletkezik, különböző igen fontos molekulák létrejöttében, anyagcsere folyamatok köztes anyagaként játszik szerepet, ezért ez a molekulaforma biológiailag kiváló választás magnéziumpótlásra. A magnézium-l-laktát nincsen semmilyen összefüggésben a tejjel. A Baba-mama Multivitamin teljesen tejmentes készítmény.
 • Miért fontos a Baba-Mama Multivitamin folyadék részét a nyelv alá pumpálni?
  A multivitamin folyadék része úgy hasznosul legjobban, ha a nyelv alá kerül, és akár ott is marad kb 30-40 mp-ig. Ha így nem megy, akkor természetesen megfelelő úgy is, ha egyenesen a szájba pumpálod és lenyeled.
Gumikesztyű